Mind a(z) 15 találat megjelenítve

A cink alapvető nyomelem, amely általában megtalálható a vörös húsban, baromfiban és halban. Kis mennyiségben szükséges az emberi egészséghez, növekedéshez és ízérzékeléshez.

Jelentős szerepet játszik a DNS létrehozásában, a sejtek növekedésében, a fehérjék felépítésében, a sérült szövetek gyógyításában és az egészséges immunrendszer támogatásában.

Megfelelő cink szükséges az új sejtek, különösen a kollagén és rostszerű szövetek létrehozásához, amelyek szükségesek a sérült sejtek helyreállításában. A cink támogatja az immunsejtek aktivitását is, amely leküzdi a sebből származó gyulladást.

A cink az egész testben megtalálható. A szervezet nem raktározza fel a felesleges cinket, ezért azt a táplálékkal kell bevinni. Szükséges továbbá, az immunrendszer működéséhez, a véralvadáshoz , a pajzsmirigy működéséhez és még sok máshoz. Kulcsszerepet játszik a látás fenntartásában is, és hatással lehet a vírusokra.

Élelmiszerforrások: Kagylók: osztriga, rák, homár, marhahús, baromfi, sertéshús, hüvelyesek, diófélék , magvak, teljes kiőrlésű gabonák, dúsított reggeli gabonapelyhek

Ajánlott mennyiségek RDA:  Az ajánlott étrendi bevitel (RDA) 19 év feletti felnőttek számára napi 11 mg férfiaknak és 8 mg nőknek. Terhesség és szoptatás esetén valamivel többre van szükség 11 mg, illetve 12 mg esetén. forrás

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.