A vitaminok olyan szerves anyagok, amelyek kis mennyiségben jelen vannak a természetes élelmiszerekben. A túl kevés vitamin bevitele növelheti bizonyos egészségügyi problémák kialakulásának kockázatát.
Az A, D, E és K vitamin zsírban oldódik. A zsírban oldódó vitaminok a zsírszövetben és a májban, és ezeknek a vitaminoknak a tartalékai napokig , néha hónapokig is a szervezetben maradhatnak.
Vízben oldódó vitamin nem marad hosszú ideig a szervezetben, és nem is tárolja. A vizelettel hagyják el a testet. Emiatt az embereknek rendszeresebben kell ellátniuk vízben oldódó vitaminokat, mint a zsírban oldódó vitaminokat. A C-vitamin és az összes B-vitamin vízben oldódó.
Az alábbiakban megtudhatod az egyes jelenleg elismert vitaminokat:
A vitamin: A szem egészségéhez elengedhetetlen.
B1 vitamin: Elengedhetetlen a vércukorszint lebontását segítő különféle enzimek előállításához.
B2 vitamin: Nélkülözhetetlen a testsejtek növekedéséhez és fejlődéséhez, és segíti az élelmiszerek anyagcseréjét.
B3 vitamin: A szervezetnek niacinra van szüksége a sejtek növekedéséhez és megfelelő működéséhez.
B5 vitamin: Az energia- és hormontermeléshez szükséges.
B6 vitamin: Létfontosságú a vörösvértestek képződésében.
B7 vitamin: Lehetővé teszi a szervezet számára a fehérjék, zsírok és szénhidrátok metabolizmusát. Hozzájárul a keratinhoz, amely a bőr, a haj és a köröm szerkezeti fehérje.
B9 vitamin: Terhesség alatt ez hatással lehet a magzat idegrendszerére. Az orvosok folsav- kiegészítőket javasolnak a terhesség előtt és alatt.
B12 vitamin: Elengedhetetlen az egészséges idegrendszerhez.
C vitamin: Hozzájárul a kollagéntermeléshez, a sebgyógyuláshoz és a csontképződéshez. Erősíti az ereket, támogatja az immunrendszert, segíti a szervezet vas felszívódását, és antioxidánsként is működik.
D-vitamin: Szükséges a csontok egészséges mineralizációjához.
E vitamin: Antioxidáns hatása segít megelőzni az oxidatív stresszt, ami növeli a kiterjedt gyulladások és különböző betegségek kockázatát.
K vitamin: Szükséges a véralvadáshoz.