1. A tőzegáfonya egészségesen tarthatja a szívet

A tőzegáfonya egyik egészségügyi előnye, hogy segíthet a szív egészségében. 18,2 millió 20 év feletti felnőtt szenved szív- és érrendszeri betegségben, és 10 halálos kimenetelű esetből 8 65 év feletti. 1 Az egészséges szív megőrzése segíthet megvédeni szervezeted a szívrohamtól, a szélütéstől és a szívelégtelenségtől.

A tanulmányok azt mutatják, hogy a tőzegáfonyában található polifenolok csökkenthetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, mivel csökkenthetik a vérnyomást. 2 Az American Heart Association szerint a magas vérnyomásról ismert, hogy növeli a szív- és érrendszeri események kockázatát, mivel olyan károsodást okoz, amely nagyobb valószínűséggel szűkíti az artériákat, mivel zsír, koleszterin és plakk halmozódik fel a falakon. 3

Janet Novotny egy másik tanulmánya 56 embert vizsgált meg a tőzegáfonya vérükre gyakorolt ​​​​hatásait illetően. Csapata 22 kockázati tényezőt azonosított, amelyek a szív- és érrendszeri betegségekhez kapcsolódnak, és a kutatás kimutatta, hogy a szív- és érrendszeri betegségek 22 kockázati tényezője közül 5 olyan kedvező eredményeket mutatott, amelyek javították a szív egészségét. Az egyik felfedezés az volt, hogy a tőzegáfonyalé 8%-kal csökkentette a szervezet trigliceridszintjét, egy olyan vérzsírfajtát, amelyről ismert, hogy szívbetegséget okoz. 4

Az tőzegáfonya szív-egészséges táplálék lehet, amelyet beiktatva étrendjébe megelőzheti a szív- és érrendszeri problémákat.

2. A tőzegáfonya javíthatja a szájhigiéniát

A fogak tisztán tartása fontos a fogszuvasodás, az ínybetegségek és más olyan betegségek megelőzésében, amelyek hatással lehetnek a száj egészségére.

Az tőzegáfonyában található egy proantocianidin nevű tápanyag, amely megakadályozza a baktériumok összetapadását. Tanulmányok kimutatták, hogy ez megnehezíti a savak és a cukrok termelődését, ami segíthet megvédeni fogait a fogszuvasodástól és a lerakódástól. Az tőzegáfonya bizonyítottan akár 95%-kal csökkenti a lepedéket. 5

A tőzegáfonya is bizonyítottan segít a fogínybetegségek leküzdésében. Az ínybetegség olyan állapot, amikor baktériumok szaporodnak a szájban, ami fogszuvasodáshoz és a szövetek pusztulásához vezet. A tőzegáfonya korlátozhatja az ínybetegségeket, mert segít csökkenteni a baktériumok számára szükséges aminosavak mennyiségét. 6

Ha étkezés közben egy kis tőzegáfonyát fogyasztasz, az természetes módja lehet fogaid védelmének és szájhigiéniád javításának.

3. A tőzegáfonya javíthatja a koleszterinszintet

A tőzegáfonya másik előnye, hogy segíthet csökkenteni a szervezet LDL (rossz) koleszterin szintjét és javítja a HDL (jó) koleszterin szintjét. A HDL-koleszterin segít a szervezetnek megszabadulni az artériákban található rossz koleszterintől, míg az LDL-koleszterin az artériákba szállítja. 7

Egy tanulmányban a résztvevők 8 héten keresztül naponta kétszer ittak tőzegáfonya levet. Azt találták, hogy a HDL-koleszterinszint javult. 8

Egy másik tanulmány kimutatta, hogy a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők felfedezték, hogy azok, akik tőzegáfonyát és tőzegáfonyát ettek, javult a glükózszint. 9 A magas glükózszint a magas koleszterinszint kockázati tényezője, ami a szívbetegségek kockázatát jelentheti. 10

Az tőzegáfonya fogyasztása természetes módja lehet a szervezeted koleszterinszintjének javításában. Ügyelj arra, hogy távol tartsd magad a túl cukrozott tőzegáfonya levétől, mivel ez megsértheti az egészségügyi előnyök egy részét.

4. A tőzegáfonya megvédheti Önt a húgyúti fertőzésektől

A húgyúti fertőzések (UTI) a húgyúti fertőzések gyakori típusai, amelyek gyakran fájdalmat okoznak vizelés közben, illetve az oldalsó vagy a hát alsó részén. 11 Néhány tanulmány kimutatta, hogy a tőzegáfonya természetes módja lehet a húgyúti fertőzések megelőzésének.

Egy 2016-os, nőkön végzett tanulmány megállapította, hogy az áfonya egy módja annak, hogy megakadályozzák az ismétlődő húgyúti fertőzéseket. 12 Az egyik ok, amiért a tőzegáfonya a húgyúti fertőzések megállításának egyik módja az, hogy megakadályozza a baktériumok tapadását a húgyúti hámsejtekhez.

A tőzegáfonya a vizeletet savasabbá is teheti, ami segíthet megakadályozni, hogy a baktériumok, például az E. Coli fertőzést okozzanak. A tőzegáfonya megnehezíti, hogy a baktériumok megtapadjanak a húgyfalakon, mert csúszós bevonatot adnak hozzá, amely megakadályozza, hogy a baktériumok rátapadjanak rájuk. 13

Ha fennáll nálad a húgyúti fertőzések kockázata vagy visszatérő fertőzéseid vannak, a tőzegáfonya egy módja annak, hogy megakadályozd a baktériumok felhalmozódását a húgyúti rendszerben.

A tőzegáfonyában található vitaminok és ásványi anyagok

A tőzegáfonya kiváló kiegészítője lehet bármilyen étrendnek, mert sokféle vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, amelyekre a szervezetnek szüksége van.

Íme néhány vitamin és ásványi anyag, amely a tőzegáfonyában található: 14

  • C- vitamin. A C-vitamin, más néven aszkorbinsav, segíthet a szervezet kollagéntermelésének fokozásában. A kollagén felelős azért, hogy bőröd egészséges és fiatalos maradjon. A C-vitamint a vashiány megelőzésében és a vérnyomás csökkentésében is összefüggésbe hozták. 15
  • E- vitamin. Az E-vitamin egy antioxidáns, amely segít a szervezetben a zsírok feloldásában, és számos olyan szerv munkáját segíti, amelyek segítik a szervezet megfelelő működését. 16
  • A mangán egy nyomelem, amely segíthet megvédeni a szervezetet a vérrögöktől, és elősegíti a kötőszövetek kialakulását. Szerepet játszik a szervezet agyában és idegrendszerében is. 17
  • K1 vitamin. A K1-vitamin megakadályozza a vérrögképződést és a csonttöréseket. 18

Hogyan tud szervezeted tőzegáfonyáhot jutni?

Íme néhány módszer, amellyel több tőzegáfonyát építhetsz be mindennapi étrendedbe:

  • Adj tőzegáfonyát a salátához
    Tőzegáfonya fogyasztás
  • Egyél szárított tőzegáfonyát
  • Készíts gyümölcsturmixot, és az egyik hozzávalóként adj hozzá tőzegáfonyát
  • Egyél tőzegáfonyát a gabonapehelyhez
  • Süss tőzegáfonyás muffint, sütiket vagy kenyeret
  • Készíts házi tőzegáfonyás palacsintát
  • Igyál több tőzegáfonyalevet
  • Hétköznapokban legegyszerűbben tőzegáfonya kapszula szedésével tudod a fent felsorolt jótékony hatásokat élvezni
    Jutavut szirup, Biomed kapszula, Béres tabletta, Bioco tabletta, Jutavit kivonat, Jutavit kapszula
Források
  1. „Tények a szívbetegségről.” Az Egyesült Államok Egészségügyi és Humánszolgáltatási Minisztériuma, Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok . 2021. szeptember 27.. 2021. november 18. Link: https://www.cdc.gov/heartdisease/facts.htm
  2. McKay, Diane L és Jeffrey B Blumberg. „Az áfonya (Vaccinium macrocarpon) és a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezői.” Táplálkozási áttekintések vol. 65, 11 (2007): 490-502. doi:10.1111/j.1753-4887.2007.tb00273.x Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18038941/
  3. „Hogyan vezethet a magas vérnyomás szívrohamhoz.” American Heart Association . 2016. október 31. Hozzáférés: 2021. november 18. Link: https://www.heart.org/en/health-topics/high-blood-pressure/health-threats-from-high-blood-pressure/how-high-blood -a nyomás-szívrohamhoz-vezethet
  4. „Az áfonyalé javíthatja a szív egészségét?” Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma . 2016. május. Hozzáférés: 2021. november 18. Link: https://agresearchmag.ars.usda.gov/2016/may/cranberry/
  5. „Az áfonya jót tesz a száj egészségének.” Bruce Silva. 2017. november 15. Hozzáférés: 2021. november 18. Link: https://drbrucesilva.com/cranberries-good-oral-health/
  6. „Hogyan befolyásolja az áfonya a száj egészségét?” La Plata Dental . 2020. november 26. Hozzáférés: 2021. november 18. Link: https://www.laplatadental.com/blog/2020/11/26/cranberries-oral-health/
  7. „Koleszterin Oktatási Hónap: Tudjon meg többet a koleszterinről.” Sabre Healthcare Group. 2021. szeptember 1. Hozzáférés: 2021. november 18. Link: https://www.saberhealth.com/news/blog/maintain-healthy-cholesterol-levels
  8. Ahmad Zare Javid, Leila Maghsoumi-Norouzabad, Elnaz Ashrafzadeh, Hojat Allah Yousefimanesh, Mehrnoosh Zakerkish, Kambiz Ahmadi Angali, Maryam Ravanbakhsh és Hosein Babaei (2018) Az áfonyalével dúsított, a Mebolttyme Non-Controls3 kezelés hatása az O-Mebolttyme Nouzadeh-re. és periodontális állapot 2-es típusú diabéteszes, periodontális betegségben szenvedő betegeknél, Journal of the American College of Nutrition, 37:1, 71-79, DOI:  1080/07315724.2017.1357509 Link: https://www.tandfonline.com/doi/ abs/10.1080/07315724.2017.1357509?journalCode=uacn20
  9. Daniela Mayumi Usuda Prado Rocha, Ana Paula Silva Caldas, Bárbara Pereira da Silva, Helen Hermana Miranda Hermsdorff és Rita de Cássia Gonçalves Alfenas (2019) Az áfonya és áfonya fogyasztásának hatásai a 2-es típusú cukorbetegség glikémiás kontrolljára: A szisztematikus áttekintés, az élelmiszerek kritikai áttekintése Tudomány és Táplálkozás, 59:11, 1816-1828, DOI: 10.1080/10408398.2018.1430019. Link: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408398.2018.1430019?journalCode=bfsn20
  10. Pogány, Camille Noe. Nazario, Brunilda. „Magas koleszterinszint és cukorbetegség.” WebMD . 2021. június 8. 2021. november 18. Link: https://www.webmd.com/cholesterol-management/high-cholesterol-diabetes
  11. „Húgyúti fertőzések.” Cleveland Klinika . 2020. március 7. Hozzáférés: 2021. november 18. Link: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9135-urinary-tract-infections
  12. Liska, DeAnn J et al. „Áfonya és húgyúti fertőzések: Hogyan vezethet ugyanaz a bizonyíték egymásnak ellentmondó tanácsokhoz?” A táplálkozás fejlődése (Bethesda, Md.) 7,3 498-506. május 16. 2016, doi:10.3945/an.115.011197. Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4863270/#b27\
  13. Watson, Stepahnie. Khatri, Minesh. „Jó-e az áfonya a húgyúti fertőzés megelőzésére?” WebMD . 2021. március 18. 2021. november 18. Link: https://www.webmd.com/a-to-z-guides/cranberries-for-uti-protection
  14. „Cranberries 101: Táplálkozási tények és egészségügyi előnyök.” Healthline Media . 2021. február 15. 2021. november 18. Link: https://www.healthline.com/nutrition/foods/cranberries
  15. „A C-vitamin 5 tudományosan bizonyított jótékony hatása.” Sabre Healthcare Group. 2020. szeptember 4. Hozzáférés: 2021. november 18. Link: https://www.saberhealth.com/news/blog/5-vitamin-c-benefits
  16. „E-vitamin.” WebMD  . 2021. november 18. Link:  https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-954/vitamin-e
  17. „Mangán.” Icahn Orvostudományi Iskola a Sínai-hegyen. 2021. november 18. Link: https://www.mountsinai.org/health-library/supplement/manganese
  18. Pearson, Keith. „K1-vitamin vs K2: mi a különbség?” Healthline Media . 2017. szeptember 15. Hozzáférés: 2021. november 18. Link: https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-k1-vs-k2


Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.