1. A tőzegáfonya egészségesen tarthatja a szívet
A tőzegáfonya egyik egészségügyi előnye, hogy segíthet a szív egészségében. 18,2 millió 20 év feletti felnőtt szenved szív- és érrendszeri betegségben, és 10 halálos kimenetelű esetből 8 65 év feletti. 1 Az egészséges szív megőrzése segíthet megvédeni szervezeted a szívrohamtól, a szélütéstől és a szívelégtelenségtől.
A tanulmányok azt mutatják, hogy a tőzegáfonyában található polifenolok csökkenthetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, mivel csökkenthetik a vérnyomást. 2 Az American Heart Association szerint a magas vérnyomásról ismert, hogy növeli a szív- és érrendszeri események kockázatát, mivel olyan károsodást okoz, amely nagyobb valószínűséggel szűkíti az artériákat, mivel zsír, koleszterin és plakk halmozódik fel a falakon. 3
Janet Novotny egy másik tanulmánya 56 embert vizsgált meg a tőzegáfonya vérükre gyakorolt hatásait illetően. Csapata 22 kockázati tényezőt azonosított, amelyek a szív- és érrendszeri betegségekhez kapcsolódnak, és a kutatás kimutatta, hogy a szív- és érrendszeri betegségek 22 kockázati tényezője közül 5 olyan kedvező eredményeket mutatott, amelyek javították a szív egészségét. Az egyik felfedezés az volt, hogy a tőzegáfonyalé 8%-kal csökkentette a szervezet trigliceridszintjét, egy olyan vérzsírfajtát, amelyről ismert, hogy szívbetegséget okoz. 4
Az tőzegáfonya szív-egészséges táplálék lehet, amelyet beiktatva étrendjébe megelőzheti a szív- és érrendszeri problémákat.
2. A tőzegáfonya javíthatja a szájhigiéniát
A fogak tisztán tartása fontos a fogszuvasodás, az ínybetegségek és más olyan betegségek megelőzésében, amelyek hatással lehetnek a száj egészségére.
Az tőzegáfonyában található egy proantocianidin nevű tápanyag, amely megakadályozza a baktériumok összetapadását. Tanulmányok kimutatták, hogy ez megnehezíti a savak és a cukrok termelődését, ami segíthet megvédeni fogait a fogszuvasodástól és a lerakódástól. Az tőzegáfonya bizonyítottan akár 95%-kal csökkenti a lepedéket. 5
A tőzegáfonya is bizonyítottan segít a fogínybetegségek leküzdésében. Az ínybetegség olyan állapot, amikor baktériumok szaporodnak a szájban, ami fogszuvasodáshoz és a szövetek pusztulásához vezet. A tőzegáfonya korlátozhatja az ínybetegségeket, mert segít csökkenteni a baktériumok számára szükséges aminosavak mennyiségét. 6
Ha étkezés közben egy kis tőzegáfonyát fogyasztasz, az természetes módja lehet fogaid védelmének és szájhigiéniád javításának.
3. A tőzegáfonya javíthatja a koleszterinszintet
A tőzegáfonya másik előnye, hogy segíthet csökkenteni a szervezet LDL (rossz) koleszterin szintjét és javítja a HDL (jó) koleszterin szintjét. A HDL-koleszterin segít a szervezetnek megszabadulni az artériákban található rossz koleszterintől, míg az LDL-koleszterin az artériákba szállítja. 7
Egy tanulmányban a résztvevők 8 héten keresztül naponta kétszer ittak tőzegáfonya levet. Azt találták, hogy a HDL-koleszterinszint javult. 8
Egy másik tanulmány kimutatta, hogy a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők felfedezték, hogy azok, akik tőzegáfonyát és tőzegáfonyát ettek, javult a glükózszint. 9 A magas glükózszint a magas koleszterinszint kockázati tényezője, ami a szívbetegségek kockázatát jelentheti. 10
Az tőzegáfonya fogyasztása természetes módja lehet a szervezeted koleszterinszintjének javításában. Ügyelj arra, hogy távol tartsd magad a túl cukrozott tőzegáfonya levétől, mivel ez megsértheti az egészségügyi előnyök egy részét.
4. A tőzegáfonya megvédheti Önt a húgyúti fertőzésektől
A húgyúti fertőzések (UTI) a húgyúti fertőzések gyakori típusai, amelyek gyakran fájdalmat okoznak vizelés közben, illetve az oldalsó vagy a hát alsó részén. 11 Néhány tanulmány kimutatta, hogy a tőzegáfonya természetes módja lehet a húgyúti fertőzések megelőzésének.
Egy 2016-os, nőkön végzett tanulmány megállapította, hogy az áfonya egy módja annak, hogy megakadályozzák az ismétlődő húgyúti fertőzéseket. 12 Az egyik ok, amiért a tőzegáfonya a húgyúti fertőzések megállításának egyik módja az, hogy megakadályozza a baktériumok tapadását a húgyúti hámsejtekhez.
A tőzegáfonya a vizeletet savasabbá is teheti, ami segíthet megakadályozni, hogy a baktériumok, például az E. Coli fertőzést okozzanak. A tőzegáfonya megnehezíti, hogy a baktériumok megtapadjanak a húgyfalakon, mert csúszós bevonatot adnak hozzá, amely megakadályozza, hogy a baktériumok rátapadjanak rájuk. 13
Ha fennáll nálad a húgyúti fertőzések kockázata vagy visszatérő fertőzéseid vannak, a tőzegáfonya egy módja annak, hogy megakadályozd a baktériumok felhalmozódását a húgyúti rendszerben.
A tőzegáfonyában található vitaminok és ásványi anyagok
A tőzegáfonya kiváló kiegészítője lehet bármilyen étrendnek, mert sokféle vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, amelyekre a szervezetnek szüksége van.
Íme néhány vitamin és ásványi anyag, amely a tőzegáfonyában található: 14
- C- vitamin. A C-vitamin, más néven aszkorbinsav, segíthet a szervezet kollagéntermelésének fokozásában. A kollagén felelős azért, hogy bőröd egészséges és fiatalos maradjon. A C-vitamint a vashiány megelőzésében és a vérnyomás csökkentésében is összefüggésbe hozták. 15
- E- vitamin. Az E-vitamin egy antioxidáns, amely segít a szervezetben a zsírok feloldásában, és számos olyan szerv munkáját segíti, amelyek segítik a szervezet megfelelő működését. 16
- A mangán egy nyomelem, amely segíthet megvédeni a szervezetet a vérrögöktől, és elősegíti a kötőszövetek kialakulását. Szerepet játszik a szervezet agyában és idegrendszerében is. 17
- K1 vitamin. A K1-vitamin megakadályozza a vérrögképződést és a csonttöréseket. 18
Hogyan tud szervezeted tőzegáfonyáhot jutni?
Íme néhány módszer, amellyel több tőzegáfonyát építhetsz be mindennapi étrendedbe:
- Adj tőzegáfonyát a salátához
- Egyél szárított tőzegáfonyát
- Készíts gyümölcsturmixot, és az egyik hozzávalóként adj hozzá tőzegáfonyát
- Egyél tőzegáfonyát a gabonapehelyhez
- Süss tőzegáfonyás muffint, sütiket vagy kenyeret
- Készíts házi tőzegáfonyás palacsintát
- Igyál több tőzegáfonyalevet
- Hétköznapokban legegyszerűbben tőzegáfonya kapszula szedésével tudod a fent felsorolt jótékony hatásokat élvezni
Jutavut szirup, Biomed kapszula, Béres tabletta, Bioco tabletta, Jutavit kivonat, Jutavit kapszula
Források
- „Tények a szívbetegségről.” Az Egyesült Államok Egészségügyi és Humánszolgáltatási Minisztériuma, Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok . 2021. szeptember 27.. 2021. november 18. Link: https://www.cdc.gov/heartdisease/facts.htm
- McKay, Diane L és Jeffrey B Blumberg. „Az áfonya (Vaccinium macrocarpon) és a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezői.” Táplálkozási áttekintések vol. 65, 11 (2007): 490-502. doi:10.1111/j.1753-4887.2007.tb00273.x Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18038941/
- „Hogyan vezethet a magas vérnyomás szívrohamhoz.” American Heart Association . 2016. október 31. Hozzáférés: 2021. november 18. Link: https://www.heart.org/en/health-topics/high-blood-pressure/health-threats-from-high-blood-pressure/how-high-blood -a nyomás-szívrohamhoz-vezethet
- „Az áfonyalé javíthatja a szív egészségét?” Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma . 2016. május. Hozzáférés: 2021. november 18. Link: https://agresearchmag.ars.usda.gov/2016/may/cranberry/
- „Az áfonya jót tesz a száj egészségének.” Bruce Silva. 2017. november 15. Hozzáférés: 2021. november 18. Link: https://drbrucesilva.com/cranberries-good-oral-health/
- „Hogyan befolyásolja az áfonya a száj egészségét?” La Plata Dental . 2020. november 26. Hozzáférés: 2021. november 18. Link: https://www.laplatadental.com/blog/2020/11/26/cranberries-oral-health/
- „Koleszterin Oktatási Hónap: Tudjon meg többet a koleszterinről.” Sabre Healthcare Group. 2021. szeptember 1. Hozzáférés: 2021. november 18. Link: https://www.saberhealth.com/news/blog/maintain-healthy-cholesterol-levels
- Ahmad Zare Javid, Leila Maghsoumi-Norouzabad, Elnaz Ashrafzadeh, Hojat Allah Yousefimanesh, Mehrnoosh Zakerkish, Kambiz Ahmadi Angali, Maryam Ravanbakhsh és Hosein Babaei (2018) Az áfonyalével dúsított, a Mebolttyme Non-Controls3 kezelés hatása az O-Mebolttyme Nouzadeh-re. és periodontális állapot 2-es típusú diabéteszes, periodontális betegségben szenvedő betegeknél, Journal of the American College of Nutrition, 37:1, 71-79, DOI: 1080/07315724.2017.1357509 Link: https://www.tandfonline.com/doi/ abs/10.1080/07315724.2017.1357509?journalCode=uacn20
- Daniela Mayumi Usuda Prado Rocha, Ana Paula Silva Caldas, Bárbara Pereira da Silva, Helen Hermana Miranda Hermsdorff és Rita de Cássia Gonçalves Alfenas (2019) Az áfonya és áfonya fogyasztásának hatásai a 2-es típusú cukorbetegség glikémiás kontrolljára: A szisztematikus áttekintés, az élelmiszerek kritikai áttekintése Tudomány és Táplálkozás, 59:11, 1816-1828, DOI: 10.1080/10408398.2018.1430019. Link: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408398.2018.1430019?journalCode=bfsn20
- Pogány, Camille Noe. Nazario, Brunilda. „Magas koleszterinszint és cukorbetegség.” WebMD . 2021. június 8. 2021. november 18. Link: https://www.webmd.com/cholesterol-management/high-cholesterol-diabetes
- „Húgyúti fertőzések.” Cleveland Klinika . 2020. március 7. Hozzáférés: 2021. november 18. Link: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9135-urinary-tract-infections
- Liska, DeAnn J et al. „Áfonya és húgyúti fertőzések: Hogyan vezethet ugyanaz a bizonyíték egymásnak ellentmondó tanácsokhoz?” A táplálkozás fejlődése (Bethesda, Md.) 7,3 498-506. május 16. 2016, doi:10.3945/an.115.011197. Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4863270/#b27\
- Watson, Stepahnie. Khatri, Minesh. „Jó-e az áfonya a húgyúti fertőzés megelőzésére?” WebMD . 2021. március 18. 2021. november 18. Link: https://www.webmd.com/a-to-z-guides/cranberries-for-uti-protection
- „Cranberries 101: Táplálkozási tények és egészségügyi előnyök.” Healthline Media . 2021. február 15. 2021. november 18. Link: https://www.healthline.com/nutrition/foods/cranberries
- „A C-vitamin 5 tudományosan bizonyított jótékony hatása.” Sabre Healthcare Group. 2020. szeptember 4. Hozzáférés: 2021. november 18. Link: https://www.saberhealth.com/news/blog/5-vitamin-c-benefits
- „E-vitamin.” WebMD . 2021. november 18. Link: https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-954/vitamin-e
- „Mangán.” Icahn Orvostudományi Iskola a Sínai-hegyen. 2021. november 18. Link: https://www.mountsinai.org/health-library/supplement/manganese
- Pearson, Keith. „K1-vitamin vs K2: mi a különbség?” Healthline Media . 2017. szeptember 15. Hozzáférés: 2021. november 18. Link: https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-k1-vs-k2