A fehérje minden mesterség záloga, amely számos szerepet képes betölteni a szervezetben 

Az 1. számú prioritás, amikor az alapvető tápanyagokról van szó, hogy optimalizálja edzési eredményeit.

A fehérje helyreállítja a sérült szöveteket, ami elengedhetetlen a növekedéshez, a gyógyuláshoz, és még a fertőzések és betegségek megelőzésében is segíthet.

Az évek során a középpontba került, mint a legfontosabb makrotápanyag a diéta és a fogyás világában, mert őszintén szólva a legtöbb ember nem fogyaszt belőle eleget. Ehelyett úgy döntenek, hogy több szénhidrátot és zsírt fogyasztanak, figyelmen kívül hagyva a rendelkezésükre álló egyik legfontosabb építőelemet.

A következő fehérjében gazdag „teljes” élelmiszerek, amelyeket érdemes/lehet fogyasztani: a legtöbb tejtermék, tojás, húsok, halak, gabonafélék, magvak és hüvelyesek. A fehérje széles körben elérhető étrend-kiegészítőként is, általában különféle típusú fehérjeporként ismert, ha a teljes élelmiszer-források nem állnak rendelkezésre, vagy nem részesítik előnyben. 

Íme néhány a legismertebb fehérjeporok közül

Ezek a termékek gazdaságos és sokoldalú választást jelenthetnek az Ön étrendi igényeinek kielégítésére, ha e kritikus makrotápanyagról van szó.

  • Tejsavófehérje: Tejalapú fehérje. Minden esszenciális aminosavat tartalmaz és gyorsan felszívódik, nagyon magas biológiai értékű.
    ISO PRO – 1 000 g – PURE fehérje
    tejcsokoládé, fehércsokoládé-eper, meggy-joghurt, banán split, mogyorós-csokoládé, vanília, tiramisu
    (Egy adagjában (25 g) 22 gramm gyors felszívódású, minőségi tejsavófehérje-izolátum található.)
  • Kazein Protein: szintén tehéntej származéka. Tartalmazza az összes esszenciális aminosavat is, és lassabban szívódik fel, idővel lassabban bocsátja ki az aminosavakat a véráramba. (Gondoljunk a túróra, sajttermékekre.) Ez a kiegészítő népszerű kiegészítő lehet böjt vagy lefekvés előtt.
    Casein Pro – 700 g – PURE fehérje
    csokoládé, eper
    (Az adagonként (30 g) 23 g fehérjetartalmú Casein Pro a tejsavófehérjénél jóval lassabb felszívódásával hosszabb ideig képes ellátni a szervezetet aminosavakkal, mint egy általános tejsavófehérje, ezért fogyasztása kifejezetten a lefekvést megelőző órákban ajánlott.)

Vannak, akik különböző okokból teljesen el akarják kerülni a tejalapú termékeket, ez teljesen rendben van. Az alábbiak nem tejalapú fehérje-kiegészítő lehetőségek, saját előnyeikkel.

  • Borsófehérje: Növényi eredetű fehérje, alacsony a nem esszenciális aminosavak szintje, és „teljes” fehérjének tekinthető, amely tartalmazza az összes szükséges esszenciális aminosavat az izomépítéshez és a helyreállításhoz. Ez kiváló választás lehet azoknak, akik vegán vagy vegetáriánus étrendet szeretnének megvalósítani.
  • Rizsprotein: Gabona alapú fehérje. Ebben a fehérjében alacsonyabb a lizin esszenciális aminosav szintje, ami további étrend-kiegészítést vagy étrendi stratégiákat igényelhet, hogy a fehérjeforrás mindent megkapjon, amire szervezetének szüksége van.
    Pea & Rice Vegan Protein – 500g – VEGAN
    csokoládé, vanília, mogyoró, csoki-marcipán
    (Adagonként (30g) 22 gramm fehérjével, alacsony szénhidrát- és zsírtartalommal, remek megoldást nyújtva azok számára, akik bármely okból kifolyólag nem fogyasztanak tejalapú, vagy más állati fehérjét.)
  • Kenderfehérje: Kendermagból készült növényi eredetű fehérje. Ez a fehérje magasabb rostszintet és esszenciális omega-3 és omega-6 zsírokat tartalmaz. A kenderfehérje azonban kevés lizint is tartalmaz, és gyakran további kiegészítőket igényel az optimális hatékonyság érdekében.

Ha az a cél, hogy növelje az izomtömeget, csökkentse a testzsírt, több energiája legyen, vagy növelje a felépülési idejét, vegyen fel egy fehérjeturmixot a napi étrendjébe.

Fehérje
Fehérje

A legjobb idők egy fehérjeturmixhoz

A következő megoldások óriási előnyökkel járhatnak a teljes fehérjebevitel növelésében, hogy biztosan elérje fitneszcéljait.
1. Az első dolog reggel. Kényelmes, és gyorsan ellátja szervezetét olyan tápanyagokkal, amelyek nélkül egész éjszaka. Nagyon hatékony és előnyös módszer a böjt megtörésére, gyakran stabilan tartja a vércukorszintet attól függően, hogy mivel párosítja.
2. Edzés előtt vagy után. A legtöbbünk nem tud teli gyomorral edzeni, ezért próbáljon meg egy protein shake-et 60 perccel edzés előtt használni, hogy energiát és regenerációt szerezzen. Illetve edzés utáni nassolnivalóként, hogy segítse az izmok helyreállítását. 
3. Édesszájú roham során. Így van, készíts fehérjeturmixot, ahelyett, hogy egy darab cukorkával vagy csokoládéval robbantsd fel az étkezésedet. Segít a vércukorszint ellenőrzésében, és az alacsonyabb kalóriatartalmú édességgel megölheti a bosszantó édesszájú vágyat.
4. Közvetlenül lefekvés előtt. Ha a cél az izomtömeg felépítése és fenntartása, akkor az anabolikus állapotot szeretné fenntartani (azaz a teste hatékonyan szintetizálja az izmokat, és nem bontja le az izmokat üzemanyagként), ameddig csak lehetséges. Használjon lassabban ható fehérjeforrást közvetlenül lefekvés előtt, hogy kiegészítse céljait.

A fehérjeporok előnyös módjai lehetnek a napi fehérjemennyiség növelésének, és biztosítják, hogy elérje kalóriacéljait. Mivel viszonylag olcsók egy gramm fehérjére vonatkoztatva, kényelmesek, hordozhatóak, és többféle ízben kaphatók, egyre népszerűbb módja annak, hogy az étrended megfelelő legyen. 

Keverje össze a fehérjeport vízzel vagy bármilyen más választott folyadékkal, ügyelve a teljes kalóriabevitelre, és már úton van a nagyszerű eredmények felé! 

– Amy Jo Palmquest, a NUTRISHOP® üzlet tulajdonosa/szóvivője, ACE-tanúsítvánnyal rendelkező személyi edző, gyakorlattudományi és táplálkozási végzettséggel.

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.